We verwelkomen jullie graag met open anderhalvemeterontsmette armen. Reserveer hier uw bezoek aan het bezoekers- en belevingscentrum. Hou hiermee rekening:

 • Verplicht reserveren (d.m.v. tijdsloten)
 • Mondmasker = verplicht
 • Volg het uitgestippelde parcours
 • Handen ontsmetten is verplicht
 • Maximum 2 personen (of een gezin) in het onthaalpunt

Tot binnenkort!

Reserveer hier je bezoek

Laat u verrassen door dit waardevol erfgoedpareltje te midden van industrie en natuurpracht. Ervaar de geschiedenis van het verdedigingsbouwwerk uit de zestiende eeuw in een interactief belevingscentrum. Bezoek de gezellige taverne en wandel over de dijk om oceaanreuzen uit alle hoeken van de wereld te spotten. Voel het contrast tussen de drukke havenbedrijvigheid en de rust van de mooie Beverse polders.

Fort Liefkenshoek is een van de oudste forten in Vlaanderen. Het militaire bouwwerk uit eind 16e eeuw werd aangelegd ter bescherming van de stad en de haven van Antwerpen tegen de oprukkende Spaanse troepen onder leiding van Farnese. Samen met het Fort Lillo – aan de andere kant van de Schelde – was het van groot belang voor controle over de scheepvaart: samen konden ze de Schelde afsluiten. Spanjaarden, Nederlanders, Fransen en Oostenrijkers belegerden door de jaren heen beide forten die deel uitmaakten van de Staats-Spaanse Linies, een militair verdedigingsnetwerk in de periode van de Tachtigjarige oorlog tot aan de Franse tijd. Het fort deed nog verschillende keren van bezetter: het deed dienst als quarantainestation, als marinebasis, als vakantieoord voor de beroepsmilitairen, ... De oudste gebouwen dateren uit de Napoleontische periode (1810-1811). 

Het gratis bezoekers- en belevingscentrum vertelt het verhaal van de eeuwenlange strijd van de mens tegen het water: overstromingen en inpolderingen, het ontstaan van land- en staatsgrenzen, visserij en landbouw, industrie en havenactiviteiten. Maak op een speelse manier kennis  met de verhalen van de bewoners via allerlei spelletjes en opdrachten.

Spring eens binnen in de Taverne Fort Liefkenshoek voor een heerlijk hapje en een drankje. Laat even de (tijds)geest van Napoleon uit de fles en proef het pittige Beverse huisbiertje BONàPART op het gezellig terras.

Het Fort Liefkenshoek kan tijdens de openingsuren gratis bezocht worden. Van groepen groter dan 10 personen worden wij graag vooraf op de hoogte gebracht, dit om het bezoek voor iedereen aangenaam te laten verlopen.

Begeleide bezoeken door dienst toerisme

Ieder jaar kan u als individuele bezoeker deelnemen aan de geleide bezoeken met gids die de dienst toerisme organiseert van mei tot september. Dit kan elke derde zondag van de maand. De gids wacht u op om 15 uur aan het onthaal van het fort. Deze bezoeken zijn gratis. 

Het fort kan elke dag met een gids bezocht worden behalve op maandag. De vergoeding voor de gids bedraagt 60 EUR voor 2 uur en 30 EUR per bijkomend uur. Een bezoek aan het fort kan in principe binnen een tijdsspanne van 2 uur afgewerkt worden. Eén gids begeleidt maximaal 25 personen. Voor grote groepen dient u dus twee gidsen of meer aan te vragen.
Beverse scholen en verenigingen aangesloten bij een Beverse adviesraad betalen slechts 55% van de gidsenvergoeding – de rest wordt bijgepast door het gemeentebestuur.

Fort Liefkenshoek is een ideale bestemming voor scholen. Zowel lagere scholen als secundaire scholen kunnen er terecht voor een leerrijke voor- of namiddag. Het Fort is ook een ideale uitvalbasis voor een daguitstap. Een bezoek aan het Fort kan perfect gecombineerd worden met een rondleiding in de Waaslandhaven, een bezoek aan het Verdronken Land van Saeftinghe of een excursie langs kreken en polders. Ook de toeristische troeven in het centrum van Beveren, zoals Kasteel Cortewalle en Hof ter Saksen, zijn maar een klein half uurtje rijden vanuit het Fort.

 • De picknick kan ter plaatse genuttigd worden.
 • Er is ook een klaslokaal ter beschikking als de leerkracht vooraf een inleiding wil geven of na het bezoek ter plaatse een nabespreking wil doen.
 • Toerisme Beveren beschikt over educatieve pakketen. Meer info via 03 750 15 80.
 • Daarnaast zijn voor alle graden van het basisonderwijs en de 1e graad van het secundair onderwijs uitgebreide educatieve pakketten uitgewerkt met materiaal ter voorbereiding van het bezoek of om na een bezoek aan het fort mee aan de slag te gaan.

GPS-coördinaten: 51.296155, 4.284668.

Met auto

 • Komende van N49/E34: afrit Rotterdam / voorbij Beverentunnel eerste afrit ‘Doel’ en dan wegwijzer volgen.
 • Komende via Liefkenshoektunnel: afrit 11 Waaslandhaven-Noord / Haven 1500 – 2000 / onmiddellijk eerste afslag rechts ‘Haven 1966 – 1995’ / op de rotonde deze bestemming rechtdoor volgen / aan Scheldedijk links richting fort Liefkenshoek.

Parkeren

Rond het fort is voldoende parkeermogelijkheid. Aan de ingang van het fort is er een mindervalide parking en een staanplaats voor bussen voorzien. 

Met de fiets

 • Via de fietsknooppunten is het fort bereikbaar komende vanuit Melsele/Kallo: Knooppunt 10 (Melsele) richting knooppunt 15 (Doel).
 • Gebruik de fietshavenkaart om verschillende routes te maken in en rond de haven. Langs het fort passeert de groene fietsroute "Tocht langs de grootste sluis ter wereld" (30 km) en lichtblauwe fietsroute "Havenroute Rondje Kallo" (48 km).

Met het openbaar vervoer

 • Het Fort Liefkenshoek is niet bereikbaar met het openbaar vervoer.

Met DeWaterbus

 • van 1 april tot 31 oktober: van woensdag tot zondag en op feestdagen (incl. 11/07): van 9.30 tot 17.00 uur

 • van 1 november tot 31 maart: van woensdag tot vrijdag: 9.30 tot 17.00 uur - op zaterdag, zondag en feestdagen (incl. 02/01 - 02/11 en 26/12): 13.00 tot 17.00 uur

 • het fort is gesloten op maandag en dinsdag (behalve op feestdagen) en op 24, 25 en 31 december en 1 januari.
Verborgen parel Fort Liefkenshoek is een daguitstapje waard.
Bezoeker Sonja Schoeters
Fort Liefkenshoek

Fort Liefkenshoek: er valt altijd wat te beleven

Elk seizoen valt er iets te beleven, van Schatten van Vlieg tot Halloween en winterevenementen. Hou Facebook Toerisme Beveren en Fort Liefkenshoek in de gaten en de Instagram pagina Toerisme Beveren.

Nog enkele tips:

 • Geniet rustig op een bankje aan de Schelde en spot oceaanreuzen uit alle werelddelen
 • Fiets langs de Schelde via de trage weg tussen Fort Liefkenshoek en Kallo.
 • Fiets in de voetsporen van de Beverse middeleeuwer Joos Vijd, opdrachtgever van het Lam Gods en verken zo Vijdland.
 • Wandel over de dijk en geniet van het prachtig uitzicht op de haven, de Schelde en de Beverse polders.
 • Neem hier DeWaterbus naar Lillo of maak een uitstapje naar Antwerpen.
 • Verken Havenland met vier leuke fietsroutes (www.havenland.be)
 • Ontdek het charmante dorp Kallo en ervaar het contrast van de havenbedrijvigheid en de stilte in de prachtige natuur.
 • Fiets eens langs de Kieldrechtsluis: met een lengte en breedte van 500 meter op 68 meter de grootste sluis ter wereld.
 • Huur fietsen in Fort Liefkenshoek en ontdek de wijde omgeving.

Fotoalbum

Neem al een virtueel kijkje in ons fotoalbum.