Kasteel Cortewalle

Zwarte Dreef 1
9120 Beveren

Kasteel Cortewalle vooraanzichtKasteel Cortewalle is een prachtige waterburcht gelegen in een uitgestrekt park van 10 ha. Het oudste gedeelte van deze parel in het bouwkundig patrimonium van Beveren dateert uit het begin van de 15e eeuw. De verbouwingen zijn zeer talrijk geweest. Het kasteel werd tot 1960 bewoond, achtereenvolgens door de families Triest, Goubau en van Brouchoven-de Bergeyck. In 1966 werd het aangekocht door de gemeente Beveren en in 1971 werd het beschermd als monument. Een eerste restauratie werd uitgevoerd op het eind van de jaren tachtig. In 2007-2008 kreeg het kasteel een nieuwe facelift. Nu maakt het deel uit van het cultuurcentrum Ter Vesten. Raadpleeg de UiT in Vlaanderen kalender voor een overzicht van tentoonstellingen, kasteelconcerten, aperitiefgesprekken,... die in het kasteel georganiseerd worden. De mooi gerestaureerde kamers en de huiskapel maken een bezoek de moeite waard.

Op de zolder van het kasteel is de blikvanger het gerestaureerde Aubussontapijt (9,5 x 6 m), dat in een op maat gebouwde geklimatiseerde box onder een glazen loopvloer ligt.

Vlaamse kamerIn het uitgestrekte park bevinden zich een 18e-eeuws koetshuis met oranjerie (nu taverne-restaurant), een ijskelder en een gietijzeren hangbrug uit 1905. Verschillende kunstwerken sieren het kasteel en park. Werken van de Beverse kunstenaars Piet Staut, Georges Staes, Alfons Van Meirvenne, Jos Hendrickx en andere zijn er te bewonderen.

Parking: Essendreef, 9120 Beveren

Begeleid bezoek

  • Groepsbezoek: Het kasteel kan elke dag bezocht worden. Een gids kan u aanvragen bij de dienst toerisme.
  • Individueel bezoek: Als individuele bezoeker kan u het kasteel met een gids bezoeken van mei tot september. Dit kan elke eerste zondag van de maand. De gids wacht u op om 15 uur bij de ingang van het kasteel. Dit bezoek is gratis. Voor bezoeken in augustus en september is inschrijven verplicht, zie hier voor meer info. Individuele bezoeken zijn buiten deze periode NIET mogelijk.