Sint-Maarten

De festiviteiten zullen dit jaar omwille van corona niet doorgaan.


Sint-Maartensviering: programma

Traditiegetrouw vindt in Beveren op 11 november de Sint-Maartenviering plaats. Het programma van deze viering kan u hieronder vinden.

Vanaf 10.00 uur tot zonsondergang bakken de scouts Sint-Hieronymus op het marktplein pannenkoeken op houtvuren. Een attractie op zich!

14.00 uur tot 18.00 uur: Grote Markt, lekkere Sint-Maartenstripel en frisdranken verkrijgbaar in de tent van het Koninklijk Sint-Maartencomité Beveren.

Rondrit:

12.00 u.: Europalaan, vertrek van Sint-Maarten te paard en zijn gevolg
12.30 u.: Gaverlanddam
12.45 u.: Sint-Martinusschool (Leon Labytstraat) - grielen op de speelplaats in leeftijdsgroepen
13.05 u.: Lindenlaanschool - grielen op de speelplaats
13.25 u.: Congoke (Pastoor Steenssensstraat)
13.50 u.: 
Bosbeek
14.05 u.: Kruibekesteenweg - grielen ter hoogte van de huisnummer 47/49
14.20 u.: Centrumschool (Bosdamlaan), grielen op de speelplaats
14.40 u.: Hof ter Welle. Sint-Maarten zal grielen enkel en alleen voor de allerkleinsten. Enkel voor de allerkleinsten (kleuters), per leeftijdsgroep
16.00 u.: Verzameling op de parking aan het kruispunt D. Van Beverenlaan - Sint-Martenslaan
16.15 u.: Vertrek van de Sint-Maartenstoet. Voorafgegaan door vendeliers en trommelkorps van KLJ. In de stoet lopen eerst Sint-Maarten en zijn paard, gevolgd door de leden van het Sint-Maartencomité en daarachter kinderen en hun ouders. Via de Oude Zandstraat gaat de stoet naar de Grote Markt.
16.30 u.: Massagriel van op de pui van het gemeentehuis en de kiosk (voorbehouden plaatsen voor de kinderen die in de stoet mee opstappen), gevolgd door grielen van de handelaars gevestigd op de Grote Markt.

Brochure

Wie was Sint-Maarten?

Martinus is een bijzonder populaire heilige. Talrijke kerken, kloosters en andere gebouwen kregen zijn naam. Vlaanderen telt 123 Sint-Martinuskerken. In het bisdom Gent zijn alleen al 46 kerken aan Sint-Martinus toegewijd.
Martinus werd in 316 na Christus geboren in een Romeinse vesting gelegen in Pannonië (het huidige Hongarije), dichtbij de Oostenrijkse grens. Als zoon van een Romeins legerofficier, moest hij zich op vijftienjarige leeftijd als soldaat melden. Hij werd ruiter in de keizerlijke garde en op doortocht in Gallië kwam hij in contact met Bisschop Hilarius van Poitiers. Martinus, wiens ouders niet christelijk waren, bekeerde zich en liet zich op achttienjarige leeftijd dopen. Volgens de overlevering zou Martinus geweigerd hebben tegenstanders te doden, en werd hij als "gewetensbezwaarde" ontslagen uit het leger.

Daarna leidde hij een kluizenaarsbestaan in Ligugé nabij Poitiers, tot in 371 de bisschop van het verderop gelegen Tours stierf. Tegen zijn wil werd Martinus door de bewoners van deze stad tot bisschop verkozen. Martinus had een zeer ascetisch karakter en de bisschopstaak, met al wat daaraan verbonden is, strookte niet met zijn aard. Hij wilde zijn leven beëindigen als kloosterling en stichtte daartoe in 375 de abdij van Marmoutier aan de Loire. Hij overleed op 8 november 397 in Candes, gelegen op 50 km van Tours, en op 11 november werd hij begraven in Tours. De elfde november werd dan ook zijn feestdag.

Kort na zijn dood werd Martinus reeds vereerd als een beschermer en een helper van de armen en verdrukten, dit als gevolg van de "manteldeling". In 332, nog vóór zijn doopsel, kwam hij op een barkoude winterdag te paard aan de stadspoort van Amiens, waar hij op dat ogenblik gelegerd was. Hij ontmoette daar een halfnaakte kreupele bedelaar die de voorbijgangers tevergeefs om een aalmoes vroeg. Martinus deelde met zijn zwaard zijn mantel in twee en schonk het ene stuk aan de sukkelaar. Door dit feit is hij de patroon van de bedelaars geworden. Dit tafereel, bekend als "de liefdadigheid van Martinus", werd ontelbare malen uitgebeeld in de christelijke kunst.

Sint-Maartenslied

Vandaag is 't Sintemaarten en morgen Sintekruk
Wij komen uit goeien harte,
wij komen uit goeien druk.
En hebt g'ons niet wat turfhout, want ons voetjes
zijn zo koud.
Wij zullen van hier niet gaan, of wij hebben wat
opgedaan!

De maskes van de dorpen, die zijn hier al bijeen
Wij zullen
ze leren hout rapen, turf rapen, op Sint-Jans manieren!

't Avond zullen
wij vieren, het stuk van zijnen mantel.
En wilde gij dat niet geven, dan
zijde gij een grote beest.
Een houtje of een turfken, voor Sint-Maartens
kurfken.
Hier woont een goeie vrouw, die lang leven zal.
Hoelang zal ze
leven? Honderd jaar en genen dag ...
Totdat zij geen kaas of brood meer
mag.

Baas en bazin ... hebt g'ons niet wat griel?
Ge ziet het aan
mijnen hiel.
Ge ziet het aan mijn muts ... ik ben nen armen duts !!!

Sint-Maartensgebak

Sint-Maartensgebak is een taartje voor één persoon. Het recept is: amandelcake met stukjes conferencepeer, abrikozenconfituur en een vleugje Grand Marnier, afgewerkt met suikerglazuur en amandelschilfers waarop een papieren patacon ligt met de afbeelding van Sint-Maarten. Er is ook een Sint-Maartentaart voor 6 personen verkrijgbaar. Beide lekkernijen zijn het hele jaar door te koop bij enkele Beverse bakkers. Voor de massagriel op het marktplein op 11 november, worden een aantal gebakjes en taarten ter beschikking gesteld door de bakkers. Dit lekkers wordt dan uiteraard niet rechtstreeks gegrield, doch geloot door middel van nummers die in balletjes zitten.