Hof ter Saksen

Het domein Hof ter Saksen is een van de schaarse gesloten parkbossen in het Land van Waas. Het prachtige 18e eeuwse kasteel is het absolute pronkstuk van dit park. Het kasteel werd net als de oranjerie terug in haar oude glorie hersteld. Met een oppervlakte van 13,5 ha is er in dit park ruimte genoeg voor de enorme diversiteit aan beplantingen, interessante boomgroepen, waterpartijen en gazons. U kan er terecht voor begeleide wandelingen in het arboretum, de natuurtuin, de hoogstamboomgaard en de beekvallei. Het Natuur Educatief Centrum (NEC) Hof ter Saksen organiseert natuurtentoonstellingen, leskisten voor water- en bodemonderzoek en richt doeleerpaden in zoals konijnenpad, kabouterpad en lieveheersbeestjespad. Zowel de leerpaden als de leskoffers worden begeleid door natuurgidsen. Klasgroepen, jeugdbewegingen en individuele bezoekers kunnen ook in het speelbos terecht. Verder is er in het park een Chinees theepaviljoen en een reuzenbijenkorf met informatie over de honingbij.

Honden aan de leiband zijn welkom in het park en in de wandeldreven en op de voorziene paden. Ze zijn niet toegelaten in de beekvallei, natuurtuin en hoogstamboomgaard.

In de oranjerie, vlakbij het kasteel Hof ter Saksen baat Hortus ter Saksen vzw een tuincafetaria uit. Je kan er heerlijk appelsap drinken, een unieke persing van het hoogstamfruit van Hof ter Saksen.

Hof ter Saksen is gelegen in het Waasland, op de grens van Beveren en Haasdonk, op een 10-tal kilometer van Antwerpen. Het park is makkelijk bereikbaar via de E17 Antwerpen - Gent of de Gewestweg N70.

Adres: Hof ter Saksendreef 2, 9120 Haasdonk.

Een bezoek aan het park is gratis. Themawandelingen van uiteenlopende aard kunnen aangevraagd worden bij de dienst natuurontwikkeling.

Zenlopen

Wie zenloopt wandelt in een vrij en vredevol ritme door een symbolische lente, zomer, herfst en winter. De wandeling helpt ons om aandacht te schenken aan elke stap en elk klein moment in ons leven. Nadien genieten we samen met Yizi, de Chinese gastvrouw, van de theeceremonie in het Chinese theepaviljoen, vlakbij de oranjerie.
Het theepaviljoen is een open venster voor de plantenverzameling in Hof ter Saksen.

Plantenkennis

Ben je vooral geïnteresseerd in één van de 4 500 plantensoorten van het park? Of wil je meer weten over het parkbeheer? Dan kunnen aangepaste gidsbeurten een uitkomst bieden..

Meer informatie over de plantencollectie van Hof ter Saksen,kan u hier vinden.

Openingsuren park, arboretum en natuurtuin

  • 1 maart tot 31 oktober: alle dagen van 10 tot 20 uur.
  • 1 november tot eind februari: alle dagen van 10 tot 16.30 uur.

Openingsuren oranjerie

  • 1 maart tot 31 oktober: alle woens-, zon- en feestdagen van 14 – 18 uur.

Let op! Wegens Covid-19 is de oranjerie open vanaf 21 juni, enkel op zon- en feestdagen. Dus NIET open op woensdagen.

Begeleid bezoek

  • Voor individuele bezoekers: raadpleeg de activiteitenkalender. Gratis bezoek de 2de zondag van de maand in augustus en september. Inschrijven verplicht, zie hier voor meer info.
  • Voor groepen op aanvraag bij de dienst natuurontwikkeling [at] beveren [dot] be (natuurontwikkeling).
  • Voor schoolgroepen van kleuters tot hoger onderwijs is een uitgebreid aanbod uitgewerkt. Het aanbod vindt u onder Natuureducatief Centrum Hof ter Saksen.