Hof ter Saksen is het Beverse klavertje vier met het prachtige kasteel als pronkstuk. Het unieke park herbergt

 1. een arboretum met een prachtige collectie aan planten met bomen en struiken uit o.a. China en Japan
 2. een natuurtuin die u langs de Wase landschapselementen (meersen, nat bos, dijk en weel) loodst
 3. een boomgaard met 234 hoofstamfruitbomen met oude Wase fruitrassen (appel, peer, kers en pruim)
 4. een beekvallei  waar het heerlijk wandelen is tussen de graslanden en de kreupelhoutbosjes.

Voor de allerkleinsten is er een speelbos. Het terras van de Oranjerie is bij mooi weer de 'place to be'.  In de oranjerie proef t u hier ook het heerlijke appelsap, een unieke persing van het hoogstamfruit uit de boomgaard. Verder is er in het park een Chinees theepaviljoen en een reuzenbijenkorf met informatie over de honingbij.

  Het domein Hof ter Saksen is een van de schaarse gesloten parkbossen in het Land van Waas. Het prachtige 18e eeuwse kasteel is het absolute pronkstuk van dit park. Het kasteel werd net als de oranjerie terug in haar oude glorie hersteld. Met een oppervlakte van 13,5 ha is er in dit park ruimte genoeg voor de enorme diversiteit aan beplantingen, interessante boomgroepen, waterpartijen en gazons.

  U kan er terecht voor begeleide wandelingen in het arboretum, de natuurtuin, de hoogstamboomgaard en de beekvallei. Het Natuur Educatief Centrum (NEC) Hof ter Saksen organiseert natuurtentoonstellingen, leskisten voor water- en bodemonderzoek en richt doeleerpaden in zoals konijnenpad, kabouterpad en lieveheersbeestjespad. Zowel de leerpaden als de leskoffers worden begeleid door natuurgidsen. Klasgroepen, jeugdbewegingen en individuele bezoekers kunnen ook in het speelbos terecht.

  Honden aan de leiband zijn welkom in het park en in de wandeldreven en op de voorziene paden. Ze zijn niet toegelaten in de beekvallei, natuurtuin en hoogstamboomgaard.

  Een bezoek aan het park is gratis. Themawandelingen van uiteenlopende aard kunnen aangevraagd worden bij de dienst natuurontwikkeling.

  ZENLOPEN

  Wie zenloopt wandelt in een vrij en vredevol ritme door een symbolische lente, zomer, herfst en winter. De wandeling helpt ons om aandacht te schenken aan elke stap en elk klein moment in ons leven. Nadien genieten we van de theeceremonie in het Chinese theepaviljoen, vlakbij de oranjerie.
  Het theepaviljoen is een open venster voor de plantenverzameling in Hof ter Saksen.

  OPENINGSUREN PARK, ARBORETUM EN NATUURTUIN

  • 1 maart tot 31 oktober: alle dagen van 10 tot 20 uur.
  • 1 november tot eind februari: alle dagen van 10 tot 16.30 uur.

  OPENINGSUREN ORANJERIE

  Het tuinterras is tijdelijk gesloten.

  BEGELEID BEZOEK

  • Voor individuele bezoekers: raadpleeg de activiteitenkalender.
  • Voor groepen: op aanvraag bij de dienst natuurontwikkeling.
  • Voor schoolgroepen van kleuters tot hoger onderwijs is een uitgebreid aanbod uitgewerkt. 

  PLANTENKENNIS

  Ben je vooral geïnteresseerd in één van de 4500 plantensoorten van het park? Of wil je meer weten over het parkbeheer? Dan kunnen aangepaste gidsbeurten een uitkomst bieden..

  Meer informatie over de plantencollectie van Hof ter Saksen, kunt u hier vinden.

  Groepsbezoek

  Ook gespecialiseerde groepen tuinbouw, onderwijsopleidingen of andere beroepsmensen kunnen in het Hof ter Saksen terecht voor een interessant begeleid bezoek. In een plantenverzameling van wel 4 500 plantensoorten kunt u planten vergelijken, indelen, maar vooral goed waarnemen. Ecologie of de relatie dier/plant/mens en natuurbeheer komen uitvoerig aan bod in de natuurtuin, beekvallei en hoogstamboomgaard.

  Kinderen op ontdekking in het park

  De dienst Natuurontwikkeling werkte voor de scholen, zowel op het niveau van kleuters als van lager en secundair onderwijs, begeleide wandelingen uit. Wat dacht u van het Kabouter- of Konijnenleerpad, het Lieveheersbeestjespad of een Paddenstoelentocht? Of werkt u liever met één van de leskisten (water of bodem)?

  Download de folder

  Tuin van Vijd

  TUIN VAN VIJD

  FLORA VAN HET LAM GODS
  De tuin op het ‘Lam Gods’ biedt een grote verscheidenheid aan planten, maar is bovenal een tuin vol symboliek. Alle planten van het iconische schilderij kunt u bewonderen in een speciaal voor het Vijdjaar ingerichte tuin voor het kasteel.

  Gerelateerde evenementen