Sint-Maarten

De traditie van Sint-Maarten

Sint-Maarten zit in het DNA van Beveren. De Sint-Martinuskerk, de Sint-Maartencampus of het grielen op 11 november. Sint-Maarten spreekt nog steeds tot de verbeelding. In Beveren houden we de gebruiken en erfgoed rond deze figuur levendig. We maken van de traditie rond Sint-Maarten zo een hedendaags verhaal over solidariteit en delen.

Joos Vijd

De stempel van Joos Vijd

Ontdek de verstrengelde banden tussen de familie Vijd en het Beveren van de 14de en 15de eeuw. De Beverse gidsen belichten tijdens een wandeling (7 km) de rol van de familie in kasteel Cortewalle, de Sint-Martinuskerk, de kapel van de Wilhelmieten en Hof ter Welle. Voor groepen die over een bus beschikken, is een uitbreiding naar domein Hof ter Saksen of Kallo mogelijk. 

Gaverland

De legende van Maria

Begin 16e eeuw vond een gezin een Mariabeeldje onder een linde in het gehucht Gaverland. Het beeldje kreeg onderdak in de kerk van Melsele. De volgende dag stond het beeldje opnieuw onder de linde. Dat gebeurde keer op keer. Daarom bouwde men aan de linde een kapel die al vrij snel uitgroeide tot een heus bedevaartsoord. Vooral in mei, de traditionele Mariamaand, kan het er behoorlijk druk zijn.

 

Anna Piers

De inzet van Anna Piers

De geestelijke burgemeestersdochter Anna Piers stichtte in de 18e eeuw een eigen gemeenschap van religieuze vrouwen; de congregatie van Onze Lieve Vrouw Presentatie. Weesmeisjes werden onderricht in godsdienst en kantwerk ‘zodat zij leerden om zelfredzaam te zijn’.

 

Verheyen

De anatomische kennis van Philip Verheyen

Philip Verheyen was een bolleboos uit de 17e eeuw en wordt geroemd om zijn anatomische kennis. Hij bundelde zijn medische bevindingen in de wereldbekende publicatie ‘Corporis Humani Anatomia’, wat lang hét handboek voor geneeskundestudenten aan de Europese universiteiten. Ontdek tijdens een wandeling meer over zijn leven.

Volleybal

Sportieve helden

Sport zit in het Beverse DNA. Jean-Marie Pfaff en Wilfried Van Moer groeiden in de glorietijd van het Beverse voetbal. Maar ook nu zetten heel wat Beverse sportvedetten Beveren op de kaart.  Kom het zelf zien tijdens een Europese match van Asterix Avo in onze topsporthal of pik een spannende voetbalwedstrijd van Waasland-Beveren mee.

Belpop Bonanza

Beverse vedettes

Klinken Sons of Walrus u als muziek in de oren?
Met de Belpop Bonanza wandel- en fietsroute (20 km) ontdekt u hoe Beverse rockhelden en moderne kleinkunstenaars een muzikale thuismatch spelen of hoe Vrasene dé bakermat werd voor de popcornmuziek. Muziekkenners Jan Delvaux en Jimmy Dewit alias DJ Bobby Ewing gidsen u langs tien unieke Beverse muziekmijlpalen.

Wandelen & fietsen

Wandelen & fietsen

Proeven & genieten

Proeven & genieten

Zien & doen

Zien & doen